S mKontom na dovolenke ušetríte

Mám za sebou skvelú dovolenku v Chorvátsku, na ktorej som sa presvedčila o tom, že som si svoju banku vybrala správne. Poznáme to všetci – preddovolenkový zhon a s ním spojené rozmýšľanie nad tým, či sme na nič nezabudli. Najprv si vybrať dovolenku a vybaviť všetky formality, ktoré s tým súvisia, a potom porozmýšľať nad poistením, rozpočtom i balením.

Rada by som sa s vami podelila o svoju nedávnu skúsenosť z letnej dovolenky v Chorvátsku. Pri tom všetkom balení a preddovolenkovom strese som celkom zabudla na to, že treba navštíviť zmenáreň a zmeniť si eurá na chorvátske kuny. Nevadí, povedala som si, že sa nič strašné nestalo a peniaze si zmením už priamo na mieste.

Keď som dorazila do Chorvátska a spýtala sa na miestne zmenárne, domáci ma varovali. Mám si vraj dávať pozor na neoficiálne zmenárne, kde sa môže stať, že dostanem nielen veľmi nevýhodný kurz, ale zároveň budem musieť zaplatiť aj manipulačný poplatok za zmenu peňazí.

Veľmi ma teda nepotešili. Napokon som však zistila, že riešenie bolo po celý čas pri mne, a to v podobe mojej debetnej bankomatovej karty. Ako som zistila po návrate z dovolenky, táto téma sa dosť rieši aj na rôznych fórach.

Výber z bankomatu v zahraničí zadarmo

Rozhodla som sa, že to radšej nebudem riskovať v zmenárni a skúsila som si peniaze vybrať priamo z bankomatu. Poplatky za výber z bankomatu v zahraničí som si zistila na stránkach mojej banky. Na svoje prekvapenie som zistila, že kurz bol pre mňa veľmi výhodný (lepší ako v spomínaných zmenárňach), a dokonca som neplatila ani poplatok za výber peňazí, keďže som vyberala sumu vyššiu ako 70 EUR. Je to vďaka tomu, že som sa rozhodla pre mKonto.

Prečo práve mKonto?

Dlho som rozmýšľala nad bankou, kde mi poskytnú všetko to, čo potrebujem. Nielenže som získala bankový účet zadarmo, ale aj výber peňazí z bankomatu v zahraničí zadarmo.

mKonto je bankový účet, ktorý je k dispozícii 24 hodín denne 7 dní v týždni prostredníctvom internet bankingu. Mobilná aplikácia je moderná a intuitívna. Umožňuje posielať peniaze priamo na telefónne čísla. Poslúži vám tiež pri nastavení trvalých príkazov, na platby inkasa či SIPA. Vďaka SMS alebo e-mailovým notifikáciám budete mať vždy prehľad o pohyboch na svojom účte.

Ako na to?

Založenie účtu je jednoduché. Ja som sa rozhodla ísť radšej priamo na pobočku, kde som vyplnila potrebné údaje, ale dá sa to urobiť aj pohodlnejšie – vyplniť online žiadosť z domu. Založenie účtu je úplne zadarmo.

Na jedno rodné číslo je možné si založiť iba jedno mKonto. Existuje však aj možnosť zdieľať účet s rodinným príslušníkom alebo aj s niekým iným, pokiaľ zmeníte individuálny účet na spoločný.

Ak patríte k ľuďom, ktorí platia radšej kartou ako v hotovosti, určite neostanete bez odmeny. Aktívni klienti totiž používajú mKartu zadarmo. Stačí pritom, ak použijete na bezhotovostné platby v obchode alebo na internete aspoň 71 eur mesačne. Ak by ste však túto podmienku nesplnili, ani s poplatkom 1,30 eur za mesiac to nie je vôbec strašné.

Moderné konto s množstvom výhod

Na mKonte mi najviac vyhovuje, že má skvelú mobilnú aplikáciu. Ak vám moderné technológie nie sú cudzie, určite sa vám bude páčiť možnosť platby mobilom vďaka službe Google Pay.

Nákupné maniačky budú držať svoje výdavky pod kontrolou, keďže aplikácia vás sama upozorní v prípade, že budete míňať viac ako zvyčajne. Ďalšou skvelou funkciou mobilnej aplikácie je, že ak nepoznáte číslo účtu, peniaze môžete bez problémov poslať na mobilné číslo. Vďaka prehľadnej histórii platieb vyhľadáte platby podľa čísel účtu, sumy, dátumu, ale aj s pomocou fulltextového vyhľadávania.

V prípade, že potrebujete pôžičku a ste aktívnym klientom, môžete požiadať prostredníctvom mobilnej aplikácie o pôžičku, ktorú vybavíte do 10 minút. Ak súrne hľadáte bankomat, aplikácia vám ukáže cestu k tomu najbližšiemu.

Prihlásiť sa môžete aj s pomocou odtlačku prsta

Veľmi rada používam mobilnú aplikáciu mKonto aj kvôli jednoduchému ovládaniu. Na to, aby som sa do aplikácie prihlásila, nepotrebujem stále zadávať PIN kód, ale stačí mi len odtlačok prsta. Ak sa chcete do svojho internet bankingu prihlásiť aj vy takto pohodlne, aktivujte si túto funkciu v aplikácii. Nemusíte sa obávať, že telefón váš odtlačok prsta niekedy nerozozná. Ak sa to stane, stále máte možnosť použiť PIN kód.

Upravte si limity

Každá platobná karta má z bezpečnostných dôvodov nastavené limity, ktoré sa týkajú výberu peňazí z bankomatu, dennej platby atď. Vďaka aplikácii si ich môžete ľubovoľne meniť sami. Je však dobré myslieť na bezpečnosť a po tom, čo zrealizujete potrebné platby, vrátiť sa k svojim pôvodným limitom. Je super, že si sami môžete nastaviť sumu a počet transakcií, ktoré môžete za daný mesiac vykonať na danej karte.

Ak vás čakajú vyššie výdavky, treba sa na to pripraviť vopred a upraviť si autorizačné limity. Intuitívne ovládané „posuvníky“ vám uľahčia nastavenie limitov vždy, keď to budete potrebovať.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex