Poistenie nehnuteľnosti by ste nemali zanedbať

Nedávno som sa rozhodla zabezpečiť si vlastné bývanie poistením. Zo začiatku som netušila, čo všetko ma čaká. Najskôr som musela splniť všetky podmienky týkajúce sa hypotéky a potom vyriešiť aj všetky potrebné poistenia. Okrem životnej poistky som sa rozhodla aj pre vybavenie poistenia nehnuteľnosti.

Zistila som, že vybrať si vhodné poistenie vôbec nie je jednoduché. Väčšina ľudí sa pri výbere rozhoduje len na základe ceny. Či sme si však zvolili poistku správne, zistíme až vtedy, keď sa niečo reálne stane a my potrebujeme od poisťovne pomoc.

Poistenie nehnuteľnosti je veľmi dobrým riešením pre všetkých tých, ktorí chcú mať bezstarostné bývanie a pocit istoty pri využívaní svojej nehnuteľnosti. Každý z nás potrebuje niečo iné a platí to aj pri poistení nehnuteľnosti. Je dôležité vybrať si také, ktoré sa prispôsobí vašim aktuálnym životným podmienkam a situáciám. Ľudia si často poistenie nehnuteľnosti zamieňajú s poistením domácnosti.

Poistenie nehnuteľnosti je poistením bytu či domu, v ktorom budete bývať. Jeho cieľom je zabezpečiť si ochranu jeho hodnoty aj v prípade neočakávanej situácie. Poistenie nehnuteľnosti kryje najčastejšie škody spôsobené požiarom, víchricou či živelnými pohromami.

Poistenie domácnosti sa, naopak, vzťahuje na zariadenie domácnosti, nábytok i všetky cenné predmety, ktoré si takto poistíte proti krádeži, lúpeži, vytopeniu či vyhoreniu.

Možností je niekoľko

Poisťovne ponúkajú viacero variantov alebo balíkov poistenia. Líšia sa len podmienkami, v akých prípadoch poisťovňa preplatí škodu. Typickým príkladom je požiar, ktorý býva zahrnutý už v základných balíkoch poistenia. Problém však nastáva, ak vybavenie vášho domu nepoškodí priamo oheň, ale len dym. Škody spôsobené dymom sú už súčasťou drahších balíkov poistenia.

Výhody poistenia nehnuteľnosti:

  • V cene poistenia získate automatické poistenie vedľajších stavieb.
  • Poistenie nehnuteľnosti vo výstavbe sa automaticky preklopí na poistenie nehnuteľnosti po kolaudácii, a to aj vrátane automatického poistenia domácnosti.
  • Súčasťou poistenia sú asistenčné služby i právna asistencia.
  • Poistenie nehnuteľnosti zahŕňa aj finančné krytie zodpovednosti za škodu z vlastníctva nehnuteľnosti.
  • V prípade potreby získate zabezpečenie náhradného ubytovania.

Jednoduché poistenie cez internet

V súčasnosti si svoju nehnuteľnosť môžete ľahko poistiť priamo cez internet. Budete na to potrebovať miesto, kde sa nehnuteľnosť nachádza, informácie o rozlohe bytu či domu. Výška poistného sa bude odvíjať od toho, čo všetko chcete mať poistne kryté.

Ako možno uzatvoriť poistenie nehnuteľnosti?

Je to na vás, či sa rozhodnete pre návštevu pobočky alebo online poistenie. Keďže ja patrím skôr k ľuďom, ktorí si všetko vybavia z pohodlia domova, rozhodla som sa pre poistenie nehnuteľnosti cez internet. Navštívila som niekoľko stránok, rôzne porovnávače a kalkulačky a netrvalo mi to dlhšie ako hodinu.Keby som chcela prejsť všetky poistné podmienky osobne na všetkých pobočkách poisťovní, určite by mi to trvalo omnoho dlhšie.

Tak teda, ak sa rozhodnete pre vybavenie poistenia nehnuteľnosti cez internet, ušetríte množstvo času a aj peňazí. Na mnohých webových stránkach nájdete rôzne porovnania a po tom, ako vyplníte všetky potrebné údaje, získate svoje poistenie ihneď.

Na čo netreba zabudnúť?

Pri uzatváraní zmluvy je veľmi dôležité nastavenie správnej výšky poistnej sumy, aby ste sa vyhli takzvanému podpoisteniu svojej nehnuteľnosti.

Ak si niekto aj stanoví správnu poistnú sumu, nemal by zabúdať ju občas navýšiť rovnako, ako rastie hodnota zariadenia v domácnosti. Mladí ľudia, ako aj ja, ktorí sa nasťahujú do nového bytu, majú svoj domov zo začiatku len skromne zariadený. Domácnosť si preto poistia na nízku sumu. Postupne si však dokupujú ďalšie vybavenie a platia poistku, ako keby v byte takmer nič nemali. Preto je veľmi dôležité, aby si každý aspoň raz za päť rokov skontroloval svoju poistnú zmluvu a prípadne ju doplnil.

Pozor však treba dávať aj na to, aby ste neprehnali poistnú sumu. V takom prípade budete totiž platiť zbytočne vysoké poistné. Ak človek ráta, že si v budúcnosti domácnosť dovybaví, je pre neho výhodnejšie, ak si bude poistnú sumu zvyšovať postupne.

Niektoré poisťovne sa pri výpočte poistného neorientujú podľa sumy, na ktorú ohodnotí svoje zariadenie klient, ale podstatná a rozhodujúca je pre nich podlahová plocha domu alebo bytu. Klientovi poisťovne tak nehrozí, že by nesprávne stanovil poistnú sumu a že by v prípade nehody dostal nižšie odškodné.

Sú prípady napríklad ako neskolaudovaná stavba, alebo čierna stavba, kedy vás poisťovňa upozorní na fakt, že to nie je možné poistiť.

Čo je to diferenčné poistenie?

Ide o unikátny druh poistenia, ktorý umožňuje aj pri platnej zmluve v inej poisťovni súčasné využívanie výhod v inej poisťovni. V prípade poistnej udalosti poisťovňa doplatí rozdiel medzi poistným plnením z vašej pôvodnej zmluvy a tým, čo plní aktuálna zmluva.

Ako môžete získať diferenčné poistenie?

V prípade, ak ste poistený v inej poisťovni, nemusíte čakať na ukončenie poistenia v inej poisťovni. Stačí poslať výpoveď poistenia do vašej pôvodnej poisťovne a hneď aj uzatvoriť novú zmluvu s diferenčným poistením. Diferenčné poistenie nie je možné uzavrieť online.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou