Plánovanie jarnej dovolenky neberiem na ľahkú váhu

Ako dospelí si už voľna veľa nenájdeme, preto treba využiť každú príležitosť. Napríklad blížiacu sa jarnú dovolenku. Aj tento rok sme sa s manželom rozhodli stráviť ju aktívne. To v našom prípade väčšinou znamená vybrať sa niekam na výlet alebo dovolenku. Čo sme s mojim miláčikom vymysleli tento rok?

Každý z nás má v rámci kalendárneho roka určite svoje obľúbené a menej obľúbené obdobia. Tým mojim naj, naj, najobľúbenejším sú určite Vianoce. Zvyčajne síce predstavujú kopec starostí, ale tie spoločné chvíle pohody v rodinnom kruhu za to stoja. Mojim ďalším obľúbeným obdobím hneď po Vianociach je príchod jari. A hlavne jarnú dovolenku, ktoré tento čas so sebou prináša.

Jedným zo špecifík jarnej dovolenky je tá prebúdzajúca sa príroda vonku. Ešte stále nie sú tie maximálne letné “úpeky”, zároveň je už vonku slnečno a príroda sa prebúdza k životu. Presne pre toto sa s manželom zvyčajne rozhodneme stráviť tieto chvíle voľna aktívne. Veď nakoniec stačí aj základné cestovné poistenie a človek sa hneď prestane obávať nebezpečenstiev. Nech už ide kamkoľvek.

No popravde, už dlhšie sme nikde neboli. Malá prestávka nastala, keď boli naše deti veľmi malé. Len raz sme sa s maličkými vybrali na akčnú turistiku a bolo to, tak povediac, naozaj akčné. Tento rok sa však o malého postará manželova mama a dcéra – celá rozradostená – pôjde na prvý samostatný výlet s kamarátmi zo školy. Takže už ostala iba otázka, čo s manželom podnikneme my?

Opäť vyhrala turistika

Čo budeme robiť túto jarnú dovolenku sme sa rozhodli vyriešiť minulý víkend. Pekne sme si vyhradili sobotný večer a pri fľaške vínka sme sa pustili do debaty o otázke nášho dovolenkového plánu. S manželom sme však dlho nerozmýšlali. V podstate sme na seba len pozreli a obaja sme naraz povedali: “Turistika!” Také sme my spriaznené duše :) Dobre, ale kam sa teda vybrať?

Nakoniec aj to bola iba minútová záležitosť. Náš posledný spoločný plánovaný výlet – ktorý “prekazilo” tehotenstvo našej dcérky – bolo ísť niekam na turistiku do rakúskych vrchov. Pri rýchlom prieskume na internete sme sa rozhodli podniknúť výlet na ferratu do Rakúska – konkrétne sme sa rozhodli pre Národný park Vysoké Taury. Ide o krásnu a hlavne dobrodružnú cestu naprieč týmto slávnym národným parkom.

V rámci výberu z existujúcich rakúskych ferrát sú niektoré trasy vcelku náročné. Hlavne tie, ktoré sú plné lezení po horskej stene, miestami skoro vyžadujú až znalosť horolezectva (aspoň ja mám ten pocit, samozrejme). Aj v rámci tejto cesty sú niektoré úseky, ktoré mi už teraz vháňajú do krvi adrenalín. No v Národnom parku Vysoké Taury je vraj možnosť vidieť až tretinu celkovej vegetácie rastúcej na území Rakúska.

Bežné cestovné poistenie asi nebude stačiť

Či si na náš výlet vybavíme cestovné poistenie, alebo to necháme tak, už dlhšiu dobu neriešime. Cestovné poistenie už dlhší čas uzatvárame pred cestou automaticky. Teraz sme s manželom váhali, či si predsalen nevybavíme aj úrazové poistenie. Keďže sme s tým ale nemali veľkú skúsenosť, pozreli sme sa na internet.

Čo sa týka samotného poistenia úrazu, ponúk je veľa. Jednotlivé poisťovne však ponúkajú inú škálu poistného krytia, ktoré toto poistenie obsahuje. Ide totiž skorej o balíček služieb ako len poistenie proti samotnej nešťastnej udalosti.

Čo ponúka úrazové poistenie

Takže prečo by sme si mali uzavrieť úrazové poistenie? Jednak – ak sa nám už nedajbože stane nejaká nehoda – treba myslieť na všetky výdavky s úrazom spojené. Za druhé, netreba zabúdať, že pri vážnejších zraneniach človek zostáva práceneschopný. A to aj na dlhú dobu… Pre mňa ako aktívnu ženu je utrpením už len pomyslenie na to, že by som mala napríklad s nejakou zlomeninou sedieť iba doma. Ale výpadok príjmu počas PN-ky môže byť veľmi nepríjemný – hlavne živnostníci by si na toto mali dávať pozor.

Ku škále poistného krytia patrí napríklad renta po úraze s plnením od 40 % alebo od 60 % invalidity, či krytie výdavkov spojených s úmrtím následkom úrazu. Nás s manželom najviac zaujal benefit vo forme bolestného za hospitalizáciu v dôsledku úrazu. Kvalitné úrazové poistenie by vám taktiež malo ponúknuť na výber hneď z niekoľkých poistných rizík.

Oproti cestovnému poisteniu, ktoré je možné uzavrieť aj na konkrétnu dobu cesty, pri tom úrazovom ide zvyčajne o dlhodobú poistku. Preto je tiež dôležité myslieť na flexibilitu uzavretého poistného krytia. To sa týka napríklad mladých rodín, ktorých deti sa rýchlo vyvíjajú a s tým aj riziká, voči ktorým sa im deti oplatí poistiť.

Ako sme sa rozhodli

S manželom sme dlho neváhali. Po nájdení tej najvhodnejšej ponuky sme si stiahli tlačivá a pustili sa do vypĺňania. S cestovným a zároveň aj s úrazovým poistením sa adrenalín v mojom tele zase raz “pohybuje” slobodnejšie. Tiež ale nemôžeme opomenúť kvalitné rozcvičenie sa a cez víkend si pôjdeme zaliezť na horolezeckú stenu.

Všetkým jarným dovolenkárom prajem čo najkrajšie a “najbezpečnejšie” zážitky ;)

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou