Ako na taliansku lyžovačku zbaliť skutočne to, čo potrebujete

Tak, leto je definitívne za nami a jeseň je v plnom prúde. Koniec roka sa blíži a s ním aj naša tradičná zimná dovolenka. Celá naša rodina sa tento raz vydá do Talianska navštíviť sestru, ktorá tam už nejaký ten piatok služobne pracuje. A prečo teda nespojiť jedno a druhé, navštíviť sestru a vyskúšať talianske svahy? Sme úprimne zvedaví, ako to u Talianov vyzerá. Ešte predtým však musíme riešiť večnú dilemu, a to batožinu.

Nielen začiatočníci, ale aj skúsení lyžiari majú pred zimnou dovolenkou starosti s rýchlym a efektívnym zbalením svojich batohov a kufrov. Čo fakt potrebujete a čo môžete pokojne nechať doma? Už len oblečenie (vetrovky, svetre a šály) je objemné samo o sebe, a to ani nehovoríme o lyžiarskom vybavení. Poďme sa pozrieť bližšie na to, čo skutočne potrebujete.

Samozrejme, kompletný výstroj

Pokiaľ sa to dá, zoberieme so sebou na svah svoj vlastný výstroj. Najistejšie sa predsa jazdí na vlastnom vybavení, na ktoré sme zvyknutí. Nezabúdame hlavne na tieto veci:

  • termálne vrstvy,
  • vodeodolné, avšak priedušné lyžiarske nohavice,
  • lyžiarska helma,
  • lyžiarske topánky a iné ochranné prvky.

Pokiaľ to batožina dovolí, zoberieme si so sebou i vlastný snowboard, lyže, palice, lyžiarske topánky, helmu a okuliare. Skrátka, čo sa dá.

Veľa ponožiek a spodnej bielizne

Na lyžiarskom zájazde neexistuje väčší luxus, ako na konci dňa vyjsť zo sprchy a obliecť si čistú a komfortnú spodnú bielizeň. Zoberte si preto toľko kusov, koľko môžete. Ideálne jeden na každý deň lyžovačky a niekoľko navyše.

Ponožky sú rovnako dôležité. Predovšetkým tie, ktoré nosíme v lyžiarskych topánkach. Väčšina ľudí ostáva verná špeciálnym ponožkám na lyžovanie, hoci sa niektorí uspokoja aj s nosením každodenných teplých ponožiek.

Tak či onak, potrebujete veľa párov, predovšetkým ak si chcete lyžiarske čižmy prenajať, keďže vložky mohli byť domovom už pre mnoho párov topánok. Ideálne je mať pár ponožiek na každý deň výletu, plus niekoľko náhradných. Môžete si však vystačiť aj s tromi, pokiaľ si zo sebou zoberiete prací prostriedok.

Aspoň dve sady základných lyžiarskych vrstiev

Dobrá lyžiarska vrstva (vrchný diel s dlhým rukávom spolu s nohavicami) je základom dobrého oblečenia lyžiara. Pokiaľ je oblečenie vyrobené z umelých látok, potrebujete aspoň dva páry. Jeden na nosenie a druhý na umývanie, keďže tento odev bude po niekoľkých dňoch páchnuť.

Pokiaľ sa vám nechce trápiť s umývaním, tri páry budú stačiť na jeden normálny týždeň. Základné vrstvy s vlnou majú tendenciu zapáchať menej, nie sú však také dobré na udržanie v suchu.

Roaming na kontakt s ostatnými

Nech už sa nachádzate v ktoromkoľvek kúte sveta, je vždy dobré mať kontakt s domovom. Nič nepoteší rodinu a známych viac, ako im dať pocítiť, že na nich myslíte aj na dovolenke. Hoci sa vám zdá, že ste preč iba chvíľku, im sa to môže javiť ako celá večnosť. Aby ste však so svojimi blízkymi mohli ostať v kontakte potrebujete mať aktívny roaming, bez neho sa totiž nielenže nikam nedovoláte, ale ani sa nikto nedovolá vám.

Okrem toho, ak máte internet v mobile môžete sa na sociálnych sieťach pochváliť tým, čo všetko ste zažili. Veď cestovanie je dnes moderné náboženstvo, na ktoré ľahko konvertuje každý. Prečo ostatných neinšpirovať pomocou niekoľkých fotiek alebo videí?

Pritom to mesačne nestojí ani tak veľa. Ja napríklad využívam základný balík za 5 eur, ktorý mi stačí na to, aby som mohla spokojne sledovať sociálne médiá. Moja mama volá so sestrou každý deň, a preto si zvolila neobmedzené volania, za ktoré platí iba 17 eur. Jednoduchá matematika, oplatí sa to.

Kde sa dá v Taliansku dobre lyžovať?

Cortina d‘ Ampezzo

Toto miesto patrí do svetového dedičstva UNESCA a lyžovanie tu je na úrovni svetovej triedy. Rezort je známy od roku 1956, kedy sa tu uskutočnili zimné olympijské hry. Cortina d’Ampezzo je vskutku pôsobivý rezort.

Rodiny so začiatočnými a pokročilými lyžiarmi tu nájdu terén s množstvom svahov a zjazdoviek pre začiatočníkov. Pokročilí majú pre seba zhruba polovicu lyžiarskeho terénu. Lyžiari experti sa tiež nebudú nudiť, keďže zvyšok zjazdoviek je tu pre nich, ako aj plné využitie lanoviek a zjazdoviek v ďalších 11 rezortoch, ktoré sú zahrnuté v jednom skipase Dolomiti Superski pass.

Val Gardena

Menšie rezorty ako Val Gardena ponúkajú skromnejší lyžiarsky terén než ich väčší sused Cortina d’ Ampezzo. V jednom z niekoľkých priľahlých údolí medzi vrchmi známymi ako Gruppo del Sella je prepojených 160 kilometrov zjazdoviek a vlekov s ostatnými a vytvárajú takmer 400 kilometrov prepojeného lyžovania.

A hoci Val Gardena nemá zariadenia pre začiatočníkov a pokročilých lyžiarov, nebudú sa tu nudiť. Približne 65 % terénu je pre pokročilých a expertných lyžiarov. Tí sem nechodia kvôli večernej zábave, sú tu kvôli lyžovaniu a relaxu v priateľskej atmosfére v autentických alpských dedinách ako Ortisei, Santa Cristina a Selva Gardena.

Balím, balíš, balíte

Občas (hlavne pre ženy) sa môže zdať zbalenie sa na lyžovačku ako „mission impossible“. Určite nechceme na niečo zabudnúť alebo robiť kompromisy a nechať niečo doma. Pri lyžovaní je potrebné cítiť sa pohodlne a čokoľvek iné nám môže pokaziť zážitok. Dúfame teda, že tento rok si to s celou rodinou užijeme poriadne.

Komentáre

  1. Přesně jak píšeš - určitě se vyplatí sbalit si termoprádlo, potom samozřejmě lyže a vybavení a spoustu ponožek :) Nevím, jestli jsem to tam nenašla, ale přijde mi dobré vzít si i opalovací krém(přece jen na horách svítí sluníčko taky a znám lidi, kteří se tam dost spálili :) No a potom třeba i nějakou menší lékarničku (náplasti, obvazy ...).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex