Sivý zákal znepríjemňuje život najmä seniorov, ako postupovať pri liečbe?

Oči sú poklad, o ktorý sa treba starať

Katarakta, teda sivý zákal, patrí k tým nepríjemnostiam, ktoré so sebou prináša vyšší vek. Dobre to poznám, keďže môj tatko si touto chorobou prešiel a teraz ním trpí mamina mojej najlepšej kamarátky. Tá ma požiadala o rady, ako postupovať pri tomto nepríjemnom degeneratívnom ochorení a ja som, samozrejme, neodmietla poradiť. A rozhodla som sa o tom aj napísať, lebo určite nielen naši rodičia trpia týmto ochorením, ale aj rodičia iných. A v horšom prípade tiež mladší ľudia.

„Kajka, prosím ťa, čo mám s maminou teraz robiť? Veď ten zrak sa jej zhoršuje zo dňa na deň,“ posťažovala sa Ivetka v jeden deň a ja som mala okamžite pripravenú radu: „Zájdi k lekárovi, bez vyšetrenia so sivým zákalom nič neurobíš.“ Vedela som totiž, že tu nejde o obyčajné zhoršenie zraku, ale o čosi oveľa vážnejšie.

Čo je to sivý zákal a ako sa prejavuje?

Sivý zákal niekedy ľudovo nazývaný aj šedý zákal je diagnóza, ktorú nemôžeme brať ľahkovážne. Vôbec nie, v prípade zanedbania tejto choroby môže človek dokonca aj oslepnúť. Je to nepríjemné ochorenie, ktoré značne znižuje kvalitu nášho života. Ide tu v podstate o degeneráciu šošovky, ktorá sa zakaľuje (odtiaľ názov) a znižuje sa tak nielen jej priehľadnosť, ale aj schopnosť človeka ostro a jasne vidieť. Prichádza s vekom (ale môže postihnúť aj mladších), najmä po dosiahnutí 55 rokov sa šance, že zákal dostanete, zvyšujú.

Nahromadené splodiny v oku spôsobia jej stvrdnutie a zakalenie a pamätám si, ako ho dostal otec a začal sa sťažovať, že poriadne nevidí, že vidí akoby bol pod vodou a celkovo jeho zrak už nie je taký dobrý, ako býval. Problémy mal aj pri šoférovaní, najmä v šere videl zle a tiež ťažšie rozoznával farby. Najskôr som si myslela, že je to normálne slabnutie vekom a že to napravia okuliare, ale keď otec zašiel k lekárovi, ten mal pre neho oveľa nepríjemnejšiu správu – trpel sivým zákalom.

Ako sa zbaviť kataraktu? Iba operáciou

Bohužiaľ, sivý zákal nie je čosi, čo odstránite kvapkami či mastičkami, nejde sa tu o infekciu alebo zápal spojiviek. Toto je degeneratívne a nezvratné ochorenie, takže jediný spôsob je rázny krok – a to samotná operácia sivého zákalu. Šošovka sa už totiž po stvrdnutí nikdy nevráti do pôvodného stavu a musí ísť pod skalpel.

Každému operačnému zákroku ale predchádza vyšetrenie a to som odporučila aj Ivetke, aby zašla na rovnakú kliniku ako môj otec a aby sa tomu rozsiahlemu vyšetreniu podrobila. Operácia sa, samozrejme, nerobí v rovnaký deň ako vyšetrenie, keďže pri vyšetrení sú oči rozkvapkané a nedajú sa preto operovať. Zákrok sa plánuje na iný deň a sú dva spôsoby – klasická operácia a laserová operácia. Obe sú nenáročné a vykonávajú sa ambulantne.

Klasická operácia šošovky

Táto operácia má aj komplikovaný odborný názov „fakoemulzifikácia“ a ide pri nej o to, že ultrazvuk rozdrví stvrdnutú šošovku na maličké kúsky a na jej miesto lekár vloží novú, umelú šošovku. Tá je na nerozoznanie od pôvodnej a pacientovi sa vráti čistý zrak a môže pohodlne pokračovať v každodennom živote. Operácia trvá asi desať minút a hneď po nej ide pacient domov.

Operácia laserom

Tento typ operácie je modernejší a aj bezpečnejší a tiež má komplikovanú odbornú skratku FLACS, ktorá v slovenčine znamená skratku pre operácia sivého zákalu za asistencie femtosekundového lasera. Za týmto ťažkým termínom sa skrýva zákrok laserom, ktorý tvrdú šošovku rozdelí na stovky malých častí, ktoré sa potom odsajú, a vytvorí sa tak priestor na aplikáciu novej šošovky. Výhodou tejto operácie je, že je bezpečnejšia a ihneď po nej pacient vidí opäť ostro a čisto.

Prevencia je dôležitá

Kamarátke som preto odporučila aj to, aby sama dbala viac na prevenciu a nechala si očným lekárom skontrolovať zrak raz za nejaký čas. Príkladom sú naši rodičia, ktorých postihol sivý zákal, a preto je dobré, aby sa toto ochorenie zistilo včas a mohla sa nastaviť liečba. Čím skôr sa dostaneme na operáciu, tým lepšie. Sivý zákal totiž dokáže skomplikovať život do veľkej miery, zrazu je pre vás ťažké aj šoférovanie a celkovo orientácia v priestore. Jednoducho činnosti, ktoré robíte každý deň. Nehovoriac o tom, že vidíte neostro, neviete rozoznať farby a bolia vás oči aj pri menšej námahe.

Ak sa teda aj váš starnúci rodič posťažuje, že akosi horšie vidí, neváhajte a odporučte mu návštevu očnej kliniky. V lepšom prípade pôjde iba o zhoršenie zraku, ktoré je bežné vekom, ale pokojne to môže byť aj zákal alebo iné nepríjemné ochorenie staršieho veku. O akékoľvek ochorenie pôjde, čím skôr sa diagnostikuje, tým skôr sa vylieči a riziká sú nižšie. Vďaka modernej medicíne už dnes liečba zákalov nie je ťažko prístupnou a ťažkou operáciou.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex