Inkontinencia v tehotenstve – ako som si poradila s chúlostivým problémom

Nástrahy tehotenstva

Inkontinenciou, teda samovoľným únikom moču počas tehotenstva a po pôrode údajne trpí veľa žien, a to z rôznych dôvodov. Nikdy by mi nenapadlo, že by aj mňa mohol stretnúť takýto problém, kedže som počas života netrpela na zápaly močových ciest a nemala som ani iné výraznejšie zdravotné problémy. Počas môjho tehotenstva ma však zaskočil istý intímny problém – tehotenská inkontinencia.

Zmeny prichádzajúce v tehotenstve

Tehotenstvo od začiatku sprevádzajú zmeny v ženskom organizme. Spočiatku sú to zmeny hormonálne, v neskoršom období však prichádzajú tie, ktoré sú spojené s rastúcou maternicou.

Inkontinencia môže vzniknúť už v rannom štádiu gravidity a do konca gravidity sa zhoršovať. Ako mnoho žien, som si i ja na začiatku gravidity uvedomila častejšie močenie, moč som však dokázala udržať. S postupujúcim tehotenstvom sa však pre mňa stalo problémom každé kýchnutie, kašľanie, smiech či prudší pohyb.

Niekedy som si nebola ani istá či stihnem prísť na toaletu a obávala som sa zahanbenia na verejnosti. Postupne došlo aj k únikom moču, nútenie na močenie ma prebúdzalo aj v noci, takže som sa budila unavená. Keďže som nechcela problém podceniť, neváhala som navštíviť urológa.

Lekár mi vysvetlil, že únik moču v tehotenstve nie je ojedinelý a nie je dôvod sa hanbiť. Upokojil ma, že tieto problémy sú prechodné a samé sa upravia. Inkontinencia sa počas tehotenstva údajne vyskytuje u 40-80% žien. Ak sa však únik moču vyskytuje aj po pôrode, netreba vôbec panikáriť, pretože aj ten by mal do konca šestonedelia úplne vymiznúť.

Vysvetlil mi, že hlavnou príčinou je zmena anatomických pomerov v malej panve vplyvom rastúcej maternice, a tiež možné oslabenie svalstva panvového dna, ktoré sa stáva mäkším a jemnejším, aby bol pôrod jednoduchší. Silný tlak na močový mechúr tiež znižuje kapacitu močového mechúra, a tak dochádza k častejšiemu nutkavému pocitu na močenie, čo bol aj môj problém.

Pomôcky, ktoré mi pomohli

V mojej situácii som sa snažila pomôcť si viacerými spôsobmi. Aj na základe rozhovoru s lekárom som pochopila, že bez určitých pomôcok sa jednoducho nezaobídem. Najjednoduchším spôsobom bolo používanie špeciálnych vložiek od firmy Tena, určených na únik moču. Nemala som žiadny prehľad o produktoch, bola som preto prekvapená ich širokou ponukou. Dopočula som sa, že veľa žien s týmto problémom spočiatku používa menštruačné vložky, tie však nie sú na to určené.

Absorpčné vlastnosti vložiek určených na inkontinenciu sú oproti menštruačným vložkám neporovnateľne lepšie, navyše absorbujú aj neželané pachy. Je možné zakúpiť ich vo viacerých veľkostiach. Ja som používala najmenšiu veľkosť a bola som s nimi veľmi spokojná.

Okrem samotných vložiek je dokonca možné používať aj fixačné nohavičky, ktoré zabezpečia že vložka ostane na svojom mieste. Pri druhom a treťom stupni inkontinencie vám do určitej sumy inkontinenčné pomôcky preplatí zdravotná poisťovňa.

Svaly panvového dna by sa postupne počas šestonedelia mali dostať do pôvodného stavu samé, ja som si však navyše pomohla špeciálnym cvičením. Pravidelné cvičenie, tzv. Kegelove cviky, určite pomôže situáciu zlepšiť, je však potrebná sebadisciplína a trpezlivosť. Konkrétny popis a ukážku cvikov som našla vo fyzioterapeutickej príručke.

Jedla som tiež brusnice a pila dostatok tekutín, aby som zabránila vzniku prípadného zápalu močových ciest. Vylúčila som však močopudné nápoje, ako sú rôzne sýtené a sladené minerálky. Určite nie je vhodné znižovať príjem tekutín, práve to by mohlo viesť k možným infekciám.

Momentálne som krátko po pôrode, a viem že to môže ešte určitý čas trvať, no verím, že sa úniku moču zbavím úplne.

Nebojte sa o probléme hovoriť

Inkontinencia v tehotenstve a po pôrode je očividne častejšia ako sa o tom vôbec môžeme dozvedieť. Je to situácia, na ktorú sa nedá pripraviť, a často nevieme ako zareagovať. My ženy o úniku moču celkovo neradi hovoríme, pretože sa cítime hendikepované a spoločensky menejcenné. V našej spoločnosti je to predsa len stále tabuizovaná téma. V súvislosti s touto témou má však každá tehotná žena veľa otázok, na ktoré potrebuje nájsť odpovede a vhodné riešenia. Môže to byť veľká záťaž na psychiku, ktorá je už aj tak počas tehotenstva labilnejšia.

Na základe mojej skúsenosti by som povedala, že základom je dôverná komunikácia so ženským lekárom, prípadne urológom, a tiež je dôležité nebáť sa v určitom nevyhnutnom období používať absorpčné pomôcky. Tie vám skutočne pomôžu zabezpečiť diskrétnosť a väčšie pohodlie. Navyše si každá žena môže nájsť vhodný typ, ktorý najviac zohľadňuje jej potreby vzhľadom na intenzitu úniku moču.

A pamätajte, že tento intímny problém sme si nespôsobili samé. Je to len akási dočasná daň za to, že sme dokázali úžasnú vec – darovať nový život.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou