Rekonštrukcia strechy? My sme výber správnej krytiny nepodcenili

Rekonštrukcia strechy nie je sranda

Peniaze z predaja bytu sme investovali do novej strechy na rodinnom dome. Lepšie sme ani urobiť nemohli, bezpečná strecha je základ. O čom sme sa presvedčili na vlastnej koži.

Po smrti môjho otca sme sa rozhodli s manželom urobiť zásadný krok v našich životoch. Predali sme byt a nasťahovali sme sa k mojej mame do domu, v ktorom som vyrastala ja a ešte aj dokonca moja mama. Nemohli sme ju nechať v tom obrovskom dome nechať osamote. Aj keď to otvorene nepriznala, trápila sa samotou, okrem toho nemala nikoho, kto by jej s prácami v dome a v záhrade pomohol. Nehovoriac o stave domu ako takého, opravy sa naposledy riešili snáď ešte za môjho detstva.

Nedala som sa obmäkčiť

Sťahovanie prebehlo rýchlo, až som sa čudovala, ako sa desať rokov života dokáže zmestiť do niekoľkých škatúľ. Koniec koncov, bola som rada, že odchádzame z tejto betónovej džungle a stiesnených priestoroch do veľkého domu na pokojnej dedine. Chýbalo mi to.

Moja mama najskôr jednoznačne protestovala a odmietala našu pomoc. Po pár telefonátoch ale pochopila, že so mnou jednoducho nepohne a rozhodnutie nemeníme. Bodka. Prvé dni som sa v staronovom domove cítila trochu zvláštne, každú chvíľu sa mi vynárali spomienky na detstvo a moju, dnes už neúplnú rodinu. Čas však zahojí všetky rany, verila som, že tu spolu s mamou ešte kopec krásnych chvíľ prežijeme.

Peniaze na rekonštrukciu strechy

Byt sa nám podarilo predať ani nie za mesiac, záujemcov bolo hneď niekoľko. Začali sme s mužom premýšľať, že by sme peniaze zaň investovali do rekonštrukcie domu, aj keď ja som snívala o tom, že nám zostanú peniaze aj na nejaký štýlový drevený nábytok z masívu. V prvom rade by bolo potrebné kompletne vymeniť starú strechu, tá bola asi v najhoršom stave vôbec. Nepamätám si, že by sa krytina niekedy za môjho detstva menila. Vedela som, že s mamou sa o tom ani nemusím rozprávať, na sto percent mi povie nie. Rozhodli sme sa preto počkať, kým sa všetko utrasie a mamka si na nový život s nami zvykne.

Človek mieni, osud mení

Nakoniec sa táto situácia vyriešila sama. Obcou sa prehnala silná búrka s vetriskom, ktorý lámal všetko, čo mu prišlo do cesty. Cez strechu nám začalo zatekať rovno na viacerých miestach. Ráno sme pri kontrole škôd zistili, že vietor strhol niektoré škridly a v krytine sa teraz nachádzalo niekoľko dier.

Moja mama mohla tentokrát protestovať koľko chcela, v žiadnom prípade sme nemohli nechať strechu v takomto stave. Nakoniec nám tá búrka urobila obrovskú službu, mamu by sa mi tak ľahko nepodarilo presvedčiť, ak by jej teraz v dome nezatekalo v každej miestnosti. Musela som jej však sľúbiť, že istú časť výdavkov bude financovať ona.

Zázrak, že nás ešte nevytopilo

Po svadbe sme sa spolu s mužom okamžite presťahovali do bytu, so strešnou krytinou či rekonštrukciou strechy nemal ani jeden z nás žiadnu skúsenosť. Keďže ja som pracovala z domu, rozhodla som sa ako prvá chopiť iniciatívy a prezistiť, čo dnešný trh ponúka.

Čo mi robilo vrásky na čele, bola samotná historická krytina. Vedela som, že dnes už takýto typ starodávnej škridly nezoženieme. Bola to škoda, pretože domu dodávala zaujímavý, až rozprávkový vzhľad. Na webe som nakoniec narazila na firmu, ktorá mala samé pozitívne recenzie od množstva zákazníkov. Behom niekoľkých dní prišiel majster zo stavebnej firmy, aby zhodnotil, čo všetko bude potrebné so strechou urobiť. Jeho slová po obhliadke ma neprekvapili, krytina je v katastrofálnom stave, je pomaly zázrak, že nás ešte kompletne nevypotilo.

Čo ma nesmierne potešilo, bol stav krovu, ktorý bol síce starý, ale podľa jeho názoru ho vymeniť netreba. Vznikol tu však jeden vážny problém, na takýto historický krov bolo nutné vybrať váhovo ľahkú krytinu, ťažšiu škridlu by jednoducho nemusel udržať.

Výber padol na vláknocementovú krytinu

Narazili sme na skutočných odborníkov, namiesto toho, aby nám vnútili výmenu nielen strechy, ale aj krovu, hlavný majster mi ochotne cez telefón vysvetlil, aké máme možnosti. Najvhodnejšou voľbou pre tento typ strechy bude vláknocementová krytina Eternit. Nielen že je ekologická a vzhľadovo zaujímavá, zároveň patrí k tomu najlepšiemu, čo je na trhu, ak nám ide o dlhodobú životnosť strechy.

Veľkým plusom tejto krytiny bola nehorľavosť, ako aj výborná zvukovo izolačná schopnosť. A hlavne, oproti inej krytine je ľahšia, čiže náš krov až tak nezaťaží. Rozhodnúť sama som si netrúfala, spoločne s mamou a manželom sme celý víkend zvažovali, ktoré maloplošné vláknocementové šablóny sa nám najviac páčia.

Vybrala mama

Nakoniec sme vybrali tzv. francúzske krytie s prenádhernou červenou farbou. Aby som bola úplne presná, vybrali sme to, čo ako jediné prichádzalo podľa mojej mamky do úvahy. Nikdy som si nevšimla, aká vie byť vyberavá. Pri pokladaní na koso sa vytvoril veľmi unikátny vzhľad, ktorý pripomínal pôvodnú krytinu na dome. Už je to nejaký ten piatok, čo máme novú strechu, neľutujem jediný cent, ktorý sme do rekonštrukcie investovali.

Pokrývači odviedli obrovský kus práce. Náš dom teraz vďaka červenej krytine vyniká na celej ulici, no v prvom rade sa už nemusíme báť žiadnych výkyvov počasie. A čo na výsledok povedala mama? Nechcela to priznať, no bola nadšená viac ako ja. Otcovi by sa vraj nová strecha určite páčila.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou