Inkontinencia z chlapského pohľadu

Aj chlapi majú problémy s močením

Keď som sa pred tromi rokmi stretla s ochorením inkontinencie v tehotenstve, netušila som, že sa týmto ochorením budem zaoberať za tak krátky čas znovu. Tentokrát však z iného hľadiska. Mužského.

Približne pred dvoma mesiacmi som si na návšteve mojich rodičov všimla ako môj ocino často chodí na toaletu. Pomyslela som si, že to bude asi len prechladnutie, veď často sedáva vonku v altánku, aj keď je už chladnejšie. Žiaľ, aj na ďalšej návšteve ocino strávil viac času na toalete ako s nami. Keď som sa opýtala, či to takto má každý deň, odpoveď bola áno.

Ocino sa mi zdôveril, že tak často chodí na toaletu nie len z dôvodu akútnej potreby tak často cikať, ale hlavne preto, že nestihne dobehnúť na toaletu. Často má skôr stále nutkanie na ňu ísť. Opísal mi situácie, kedy ho znenazdajky prepadol pocit plného mechúra a kedy nestihol prejsť k záchodu. Často mal mokré nohavice, a tak svoje trápne trápenie sa zachraňuje častým chodením na záchod. Opísal mi, ako je pre neho zvládanie úniku moču problémom a až po mojom prehováraní je ochotný tento problém riešiť. 

Začiatky s inkontinenciou

Ako prvým krokom na zvládanie úniku moču je návšteva doktora. Vypýtala som od všeobecnej doktorky výmenný lístok pre ocina na urológiu a mohli sme ho objednať na prvé vyšetrenie. Približne po dvoch dňoch som už ako sprievod s ocinom sedela v ambulancii a on vyrozprával svoje trápenie pani doktorke. Tá nám vysvetlila, že ocino trpí inkontinenciou - teda nekontrolovateľným únikom moču. Toto ochorenie močového mechúra postihuje mužov aj ženy približne po 50. roku života, no môže sa vyskytnúť ako ochorenie aj u mladších. 

Na začiatku liečby tohto ochorenia sme spolu s ocinom zvolili spomedzi dostupných produktov na trhu slipové vložky pre mužov. Tieto akoby kalíšky poskytujú pre mužov ochranu pred pretečením a zadržiavajú zápach. Pri ľahkom menšom úniku moču, akým trpí môj ocino, stačí  na ochranu použiť slipové vložky.

Pokiaľ sa zdravotný stav zhorší a množstvo uniknutého moču sa zvýši, museli by sme si zaobstarať nohavičky TENA pre mužov, ktoré dokážu nasiaknuť väčšie množstvo. Slipové vložky, ktoré sme zvolili za najvhodnejší ochranný produkt pre ocina je vhodné vymieňať každých 5 až 7 hodín podľa množstva. 

Oco si tieto produkty pochvaľuje, pretože mu neprekážajú a tieto slipové vložky nie je vidieť pri nosení. Nemusí sa tak obávať pretečenia alebo že by mu vložky niekto videl, keď je na prechádzke alebo obede s priateľmi.  

Pomáhaj si ako môžeš 

Okrem nosenia ochranných pomôcok nám pani doktorka odporučila optimalizovať pitný režim, čo zahŕňa zmenu pitného režimu na menšie načasované dávky vody. Vďaka tomuto načasovaniu a pitiu dostatočného množstva vody dokáže ocino odhadnúť, kedy približne bude potrebovať ísť na toaletu.

Taktiež som zistila, že ocino môže absolvovať elektrickú stimuláciu, ktorá je v rámci rehabilitácie a spôsobuje precvičenie svalov, ktoré človek používa pri močení. Samozrejme, okrem týchto možností môže ocino aj cvičiť svaly panvového dna sám doma, čím si zlepší ovládanie týchto svalov.

Pani doktorka nám spomínala aj možnosť liečby vo forme liekov, ktoré pomáhajú pri tomto ochorení. Pokiaľ sa ocinovi zdravotný stav za určitú dobu nezlepší, máme znovu prísť a skúsime liečbu práve týmito liekmi.  

Hygiena je veľmi podstatná 

Doktorka, ale aj pani magistra v lekárni nám zdôrazňovali dôležitosť hygieny pri tomto ochorení. Čistenie pokožky pri úniku moču je zložitejšie, no na trhu existujú skupiny produktov určených práve na hygienu pri inkontinencii. Tieto produkty sme vyberali podľa troch etáp hygieny.

Produkty na sprchovanie, produkty po sprchovaní a produkty na používanie mimo sprchovania. Keď som si pozerala informačné letáky produktov, netušila som, koľko možností môj ocino bude mať.

Stále som si myslela, že k tomuto ochoreniu je málo produktov a je to také to tajomné ochorenie, o ktorom nikto nechce hovoriť. Priznali sa však k nemu viaceré známe osobnosti, ktoré na informačných letákoch tieto produkty aj propagovali. 

Z viacerých značiek som vybrala pre ocina rad sprchových mydiel, ktoré poskytujú pokožke čistenie pokožky pri inkontinencii. Dosiahnu tiež odstránenie zápachu z pokožky a pocit čistoty. Okrem vyčistenia pokožky obsahujú tiež panthenol, ktorý pokožku upokojuje. Okrem výmeny ochranných prostriedkov som ocinovi vysvetľovala, že je nevyhnutné sa umývať každý deň.

Na ochranu pokožky sme vybrali telové mlieko po sprchovaní. Môj ocino ho nemá rád, ale uvedomuje si, aké dôležité je pre jeho namáhavú pokožku. Toto telové mlieko obsahuje množstvo zložiek, ktoré pokožku hydratujú a poskytujú jej celodennú ochranu voči amoniaku, ktorý je obsiahnutý v moči. Taktiež ako na telo sme dbali aj na ochranu rúk môjho otca.

Do kontaktu s močom sa dostávajú jeho ruky, a preto sme mu zakúpili krém na ruky s obsahom kreatínu, ktorý ochraňuje pokožku rúk. Z ponúkaných produktov sme vybrali ochrannú penu, ktorú oco používa po každej výmene ochranných pomôcok. Táto pena mu poskytuje ochranu pokožky počas dňa, ktorá je namáhaná nielen uniknutým močom, ale aj používaním pomôcok.

Môj ocino má veľmi rád oddych vo vani po náročnom dni alebo týždni, a tak sa veľmi potešil, keď som mu ukázala prísadu do kúpeľa, ktorá mu poskytne zjemnenie a upokojenie pokožky nielen počas kúpeľa. Používa ju veľmi často a veľmi si ju pochvaľuje.

Odkedy som si naštudovala všetky informácie o inkontinencii a všetky som prerozprávala ocinovi, neprišla som na návštevu k rodičom tak, aby môj ocino strávil celý čas na toalete. Mamina mi prezradila, že sa dokonca sám rozhodol bicyklovať a využíva tak svoj voľný čas na športovú aktivitu.Športovanie je taktiež veľmi dobrá metóda liečby, ktorá posilňuje zdravie pacienta a môže sa tak vyhnúť zhoršeniu svojho stavu. 

Dúfam, že sa s týmto ochorením už v mojom živote nestretnem, ale keby sa tak stalo, už teraz som pripravená na všetky postupy liečby a možnosti ochrany. Viem, že informácie sú dostupné o inkontinencii nielen u doktorky, v lekárni, ale aj na informačných letákoch a internete.

O tejto téme som našla množstvo diskusií a som rada, že ľudia riešenia  úniku moču zverejňujú a čoraz viac a bez hanby sa vedia podeliť so svojimi skúsenosťami a radami. Je totiž veľmi podstatné človeku s inkontinenciou vysvetliť, aby sa nehanbil. Aby skôr prijal svoje ochorenie nie ako problém, ale ako životnú výzvu, s ktorou sa naučí fungovať. Predsa len život s inkontinenciou je stále normálny život bez obmedzení.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex