S úrazovým poistením sa už nebojím, že prídem o byt

Nedávno som si uzatvorila úrazové poistenie. Našťastie som si jeho význam uvedomila skôr, ako sa mi niečo stalo. Moja budúcnosť je tak bezpečne v rukách poisťovne.

Nedávno som natrafila na jeden článok, ktorý ma prinútil zamyslieť sa nad svojou budúcnosťou. Písalo sa v ňom len o 20-ročnom Slovákovi, ktorý počas dovolenky havaroval a bolo nutné previesť ho z Tuniska domov. Nebolo to však vôbec jednoduché, keďže pacient poistený nebol a jeho rodina takú veľkú sumu peňazí nevedela dať na počkanie dohromady.

Začalo mi vŕtať v hlave, čo by som v takejto nečakanej situácii robila ja. Zrejme by som skončila v rovnakej kaši, keďže poistenie nebola nikdy moja silná stránka. A z rodiny miliardára tiež nepochádzam. Nešlo len o náklady spojené s liečbou, ktoré ma šokovali. Mám na byt hypotéku a myšlienka, že by som zostala po úraze invalidom a nebola schopná úver splácať, mi predtým vôbec nenapadla.

Poistenie potrebujete aj vy

Keď mi táto nepekná predstava ani na druhý deň neschádzala z mysle, rozhodla som sa zistiť, aké poistenie dokáže zabezpečiť budúcnosť človeka po úraze, či už pri práceneschopnosti, alebo pri trvalej invalidite.

Zamerala som sa na jednotlivé životné poistenia a najviac ma oslovilo práve úrazové. Čo všetko by malo obsahovať a podľa čoho vyberať, som však vôbec netušila. Našťastie dnes si človek dokáže na internete vyhľadať naozaj všetko, k podstatným informáciám som sa prepracovala za niekoľko minút.

Úrazy sú bežné

Úrazové poistenie je možné uzatvoriť buď ako samostatný poisťovací produkt, alebo vo forme pripoistenia ku kapitálovému, rizikovému či investičnému životnému poisteniu.

Na Slovensku máme poisťovne, kde si môžete vybrať z oboch typov, ale aj také, ktoré toto poistenie ponúkajú len k spomínaným životným poistkám. Ak máte rizikové povolanie, ako napríklad kaskadér, horolezec alebo pyrotechnik, budete mať pravdepodobne smolu. Poisťovne totiž osoby s rizikovým povolaním zvyčajne odmietnu. V rámci poistenia a poistných udalostí sa pod pojmom úraz rozumie náhle pôsobenie vonkajších síl alebo vlastnej telesnej sily, čo vedie k smrteľným následkom alebo telesnému poškodeniu.

Poisťovne sú na základe poistnej zmluvy povinné potom vyplatiť dojednanú poistnú sumu. Ak si myslíte, že vám sa takéto niečo stať nemôže, mrknite na najnovšie údaje o počte výjazdov slovenských sanitiek. Podľa štatistík najväčšieho poskytovateľa záchrannej zdravotnej služby na Slovensku Falck Záchranná v roku 2017 zaznamenali viac ako 182-tisíc výjazdov rýchlej zdravotnej pomoci, z toho ich bolo najviac práve v dôsledku úrazov.

Záchranári zasahovali takmer 20-tisíc krát.

Čo sa stane pri smrti?

Poistenie je zložené z viacerých poistných rizík. Tie sa dajú ľubovoľne skombinovať, keďže klienti môžu mať rozdielne potreby a preferencie. Tým základným poistným rizikom je smrť následkom úrazu, vtedy poisťovňa vyplatí dohodnutý finančný obnos oprávnenej osobe.

Druhým najbežnejším rizikom v úrazovom poistení sú trvalé následky v dôsledku úrazu (s lineárnym alebo progresívnym plnením). Poistenému je buď vyplatená poistná suma jednorazovo, alebo vyplatenie poistného plnenia prebieha po čiastkach vo forme doživotného dôchodku.

Veľkú úlohu zohrávajú tzv. oceňovacie tabuľky, ktoré sú rozdelené podľa jednotlivých diagnóz a doby liečenia. Poisťovňa na základe pridelených bodov vypočítava, koľko v prípade konkrétneho úrazu vyplatí.

Aj renta pre invalidov

Zaujímali ma aj ďalšie možnosti.

Pri úrazovom poistení sa dá poistiť aj bolestné po úraze, čiže čas potrebný na vyliečenie následkov úrazu. Častým poistným rizikom je i odškodné pri pobyte v nemocnici či pri rekonvalescencii po hospitalizácii.

Spomínanú invaliditu riešia poisťovne jednorazovým vyplatením poistnej sumy a to vtedy, ak sa v dôsledku úrazu stal poistený invalidom a jeho schopnosť zarobiť si klesla o viac ako 40 percent.

Pri invalidite je možné poistiť si aj vyplácanie doživotnej súkromnej renty.

Poisťovne ponúkajú viaceré výhody

Cena poistného je síce dôležitý faktor pri výbere, no keďže konkurencia je veľká, bolo mi jasné, že každá poisťovňa bude ponúkať klientom rôzne výhody a benefity. Niektoré poisťovne napríklad poisťujú novorodencov už od dvoch týždňov či osoby až do 80. roku, čo ma osobne prekvapilo.

Nakoniec ma najviac oslovili výhody a ceny v poisťovni ERGO, ich úrazové poistenie online mi nezabralo viac ako zopár minút. To by som ale nebola ja, aby som ich ešte pred uzavretím poistenia nebombardovala niekoľkými zdĺhavými telefonátmi a kládla také otázky, ktoré snáď ani nepočuli.

Našťastie, vždy som narazila na ochotný personál, ktorý mi pomohol objasniť to, čomu som nerozumela ani po hodine študovania webstránky. Poistku platím druhý mesiac a poviem vám, ten pocit je na nezaplatenie. Vedomie, že moja budúcnosť je chránená, že aj napriek nepriazni osudu sa budem vedieť o seba postarať, je najdôležitejší.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex