Revízia môjho jedálneho lístka a stravovania

Nikdy som jedlu neprikladala veľký význam. Ani pravidelnosti a obsahu svojho jedálneho lístka. Keďže mám dosť zaneprázdnený život a každý deň mám doslova plný do prasknutia. Jednoducho na jedlo, a tobôž zdravé, nemám čas. Príprava by mi určite zabrala veľa času, ktorý ja nemám. No po tom, čo som sa minulý týždeň ocitla v nemocnici pre totálny kolaps organizmu, som sa rozhodla zmeniť to.

Začala som s raňajkami

Zmeniť bolo treba nielen zorganizovanie svojho času a aktivít, ale najmä stravovanie. Bola som slabá a pocity hladu som zajedala rôznymi snackmi a „dobrou“ kávou. Píšem úvodzovky, keďže odkedy viem, ako by mala vyzerať a chutiť dobrá káva, sa na minulosti len smejem. Moje rána boli ťažké. Pravdaže, veď čie nie, však?

Ja som vstávala permanentne unavená a prvé, po čom som ráno siahla, bola dobrá “neska”. Instantná káva a k tomu pár celozrnných chlebíčkov. Myslela som si, aká som super, ako zdravo sa stravujem. No opak bol pravdou.

Po príchode do práce som okamžite začala mať pocity hladu, ktoré sa ma zmocňovali až do obeda. Pri svojej zmene životosprávy som sa preto zamerala práve na raňajky. Chcela som si nastaviť také raňajky, ktoré by ma zasýtili a navyše dobili energiou. Také som našla.

Myšlienka "eat smart – feel great" ma pohltila

Myšlienka “jedz múdro – cíť sa skvelo” sa dostala aj ku mne a ja som sa s ňou začala pohrávať. Natoľko, že som si viaceré inšpirácie preniesla do svojho jedálnička. Nikdy som si nevedela predstaviť, že káva na raňajky by mi mala dodať všetko, čo tak potrebujem. Nič, iba káva – no tá musí byť správne pripravená a musí obsahovať kvalitné suroviny. Bez nich by sa totiž efekt stratil.

Káva s mliekom a cukrom bolo to, bez čoho som nezačala azda ani jeden deň. Mlieko bolo polotučné a cukor bol hnedý. Podľa mňa som mala super zdravú raňajkovú kávu. To však je minulosť. Dnes moja káva na ráno vyzerá a hlavne chutí inak.

Neobyčajná kombinácia, no dokonalý výsledok

Namiesto cukru som do kávy pridala maslo a kokosový olej. Neobyčajná kombinácia, no už pri prvej príprave som pocítila zmenu. Pomyslela som si, že to bude príliš mastné, no nie. Káva bola lahodná, kokos a maslo som si zmixovala do latte.

Ako jednu z najväčších výhod takejto kávy určite spomeniem energiu, ktorá mi doobeda a počas dňa tak chýbala. Dokonca som nepociťovala také pocity hladu ako predtým. V pohode som s touto raňajkovou kávou zvládla celé doobedie a obed som si potom vychutnala.

Netvrdím, že cukor mi okamžite prestal chýbať. Mala som také dni, keď som si poobede dala aj cukor. Na tom však nič nie je.

Kokosový olej som vymenila za MCT

No ja som chcela zmeniť svoju životosprávu, a preto som sa rozhodla prejsť na čisto tukovo- kávové raňajky. Maslo nesmelo chýbať, no kokosový olej som neskôr vymenila za olej MCT.

Ide o veľmi prospešný olej, ktorý má množstvo výhod, a energia a lepšie spaľovanie tukov patrí určite medzi ne. Spočiatku sa aj mne táto kombinácia zdala čudná, no ako som spomínala, už pri prvej ochutnávke ma to chytilo a robím si ju pravidelne.

Zmena po svojom nedopadla dobre

Po čase som si chcela zameniť ingrediencie a zamenila som aj kávu. Začala som mať pocit, že sa vraciam do starých koľají. Káva mi nechutila a doobeda sa ma zmocňovali pocity hladu, presne ako v minulosti. Je preto dôležité, aby ste dodržiavali všetky postupy pri príprave tejto kávy a používali všetky ingrediencie správne. Inak efekt môže byť opačný.

Chcela som ku káve na raňajky niečo pridať

Časom, keď som sa ráno prestala tak ponáhľať a zmenil sa mi aj pracovný čas, som zrazu mala viac času na ranné rituály. Raňajky s kávou mi perfektne naštartovali deň a až vtedy som okúsila dôležitosť raňajok. Preto som ku káve chcela niečo pridať. Keďže som sa snažila o zdravé stravovanie, obrátila som sa opäť na filozofiu zdravého stravovania. Tam som našla niekoľko receptov a produktov, ktoré by boli vhodné pre mňa.

Suroviny som si naštudovala a následne sa ich snažila dostať aj do svojej kuchyne. Niektoré z nich ma prekvapili, nečakala som, že ich tam nájdem. Okrem iného som tam našla nugátový krém. Známa Nutella plná cukrov je oproti tomu nič. Tento krém neobsahuje palmový olej, rafinovaný cukor a ani zbytočné konzervanty. Čo je však najdôležitejšie, nielen tento, ale aj ostatné produkty sú vyrábané na Slovensku.

Funkčné raňajky

Suroviny, ktoré som si zaobstarala, boli kvalitné a najmä zdravé. Mnohí z nás totiž svojmu telu nedoprajeme kvalitu, čo sa odráža najmä na zdraví. Okrem samostatných produktov som narazila aj na kompletné sady funkčných raňajok. Pre mňa ako dosť zaneprázdnenú osobu to bolo úplne výhodné. Sady obsahujú všetko potrebné, čo moje telo potrebuje na správny štart do dňa.

Chcela som sa začať lepšie stravovať, no zľakla som sa, že celý svoj denný harmonogram budem musieť zmeniť. Ale nebolo to tak. Čo som zistila už prvý týždeň, bol fakt, že niekedy stačí málo. Niekedy stačí zmeniť obsah a načasovanie raňajok a celý deň budete mať k dispozícii potrebnú energiu a navyše môže dôjsť aj k úbytku váhy, ako to bolo aj u mňa. Nebol to cieľ, no spomínaný MCT olej vám môže priniesť mnoho metabolického úžitku.

Zmenila som svoje stravovanie, no pýtam sa, či to muselo byť až po tom, čo som sa ocitla v nemocnici? Ale o tom až nabudúce...

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou