S detským účtom máme výdavky detí pod kontrolou

Šporiť treba, istota je prasátko

Problém vreckového riešia azda všetci rodičia, naša rodina nebola výnimkou. Vďaka detským účtom sa nám však podarilo získať nad výdavkami našich ratolestí kontrolu a hlavne si krpci začali vážiť každé euro.

Keď naše dvojičky oslávili štyri roky, začali sme s manželom uvažovať nad tým, ako ich začať učiť základné veci o financiách? Aby už od malička rozumeli dôležitosti peňazí a chápali, že vreckové nesmú míňať bez rozmýšľania. Manžel mi navrhol, aby sme každej z dvojičiek zriadili detský účet, na ktorý im budeme posielať vreckové. Neskôr im budeme môcť dokonca vybaviť vlastné platobné karty. Podľa všetkého sa vďaka tomu deti už od malička naučia, ako pracovať s financiami, čím získajú základnú finančnú gramotnosť, ktorú budú do života určite potrebovať.

Musela som mu dať za pravdu, no zároveň som netušila, ako by sme zabezpečili dostatočnú kontrolu nad ich financiami, aby za pár sekúnd neminuli celé vreckové. Okrem toho som bola na materskej dovolenke – s manželom sme preto šetrili každý cent. Poplatky za dva nové účty som vnímala ako zbytočné míňanie peňazí.

O peniazoch rozhoduje iba rodič

Ako sa neskôr ukázalo, poriadne som sa mýlila. Detské účty totiž fungujú na inom princípe ako tie bežné pre dospelé osoby. Účty pre deti sa dajú zriadiť už od narodenia a môže o to požiadať jedine rodič, prípadne zákonný zástupca. Postačí mu na to občiansky preukaz a rodný list dieťaťa. Všetky účty sú riešené tak, že rodič má detailnú kontrolu nad stavom účtu – teda nad výbermi či prevodmi – dieťa disponuje iba pasívnym prístupom do zriadeného internet bankingu a mobilnej appky.

Od istého veku banka vydá dieťaťu platobnú kartu, limity na karte stanovuje opäť rodič. Nehrozí tak, že potomok minie celé vreckové ešte v ten deň, kedy ho dostal. Rodič je jediný, kto môže vykonávať mimobankové prevody.

Presvedčila ma nakoniec kamarátka

Okrem rodičovskej kontroly nad míňaním vreckového sa mi páčila možnosť byť v neustálom „kontakte“ s drobcami aj po finančnej stránke. Čo keď pôjdu deti do tábora a náhle budú potrebovať peniaze navyše? Ak budú mať bankový účet s platobnými kartami, môžeme im okamžite prevodom poslať peniaze a je po probléme. Výhodou detského účtu je tiež fakt, že vreckové takto nikdy nevytratia, alebo im peniaze nik neukradne.

K definitívnemu rozhodnutiu mi dopomohla aj kamarátka. Ona svojej školopovinnej dcére každý mesiac posiela peniaze, ktorými si musí sama platiť rôzne krúžky či iné poplatky. Vraj sa takto naučila samostatnosti a finančnej zodpovednosti. Získala skrátka finančnú zručnosť, ktorú naše deti ani v škole nenaučia. Veru, musela som jej dať za pravdu.

Siahli sme po overenej banke

Výber banky nebol pre nás ťažký. S manželom máme obaja účty v internetovej banke mBank, kde sme viac ako spokojní. Siahli sme preto po ich detskom účte mKonto, čo sa veľmi rýchlo ukázalo ako naj voľba. Veľa iných bánk síce ponúkalo nulové poplatky za vedenie účtu, ale až po splnení rôznych podmienok – napríklad pravidelné vkladanie vreckového a podobne. Možno sa to niekomu zdá ako drobnosť, no v konečnom dôsledku sme za rok vďaka tomu ušetrili desiatky eur.

Mňa oslovila okrem toho aj možnosť sporenia. V mBank to totiž funguje tak, že pri zriadení detského účtu je tu pre rodiča možnosť vybrať si sporiaci účet so zvýhodneným úrokom. Sú to ako keby virtuálne pokladničky, do ktorých si deti samé posielajú peniažky podľa toho, po čom najviac túžia.

Myslela som, že reči o finančnej gramotnosti sú len výmysel... No sama teraz na drobcoch vidím, ako za necelý rok pochopili systém sporenia – najradšej si nahlas rátajú, o koľko im peniaze za posledný mesiac vo virtuálnom prasiatku „narástli“.

Neskôr dostanú aj platobné karty

Synovia majú síce prístup k internet bankingu, no s peniazmi narábať podľa vlastnej vôle nemôžu. Detský účet im umožňuje iba prevod peňazí na niektorý zo svojich sporiacich účtov – ako ich my doma voláme – do svojich sporiacich prasiatok. Dvojičky dostanú platobné karty až keď budú mať osem rokov. Iné banky síce ponúkali karty k skoršiemu veku, no mne osobne sa táto hranica zdala ako ideálna.

Opäť som sa presvedčila, že mBank je so svojimi službami bezkonkurenčná. Vystavenie bezkontaktných platobných kariet je totiž u nich úplne zadarmo a bez podmienok. Keď už budú mať kartu, môžu s ňou platiť v obchode či vybrať si ušetrené vreckové priamo z bankomatu. Samozrejme, nastavíme im denné limity, aby sme predišli rizikám. Veď to poznáte určite aj vy – dôveruj, ale preveruj!

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex