Ako pomôcť dieťaťu, ktoré trápi únik moču?

Aj deti môžu mať problém s inkontinenciou

Žiadne dieťa by nemalo zažívať v útlom detstve pocity hanby či menejcennosti. Vidieť tak vlastného syna ma neuveriteľne trápilo. Prešli sme si ťažkým obdobím, nad únikom moču  však začíname postupne vyhrávať.

Pomočovanie sa v našej rodine objavilo skutočne nečakane. Synček bol do svojich štyroch rokov šťastné a veselé dieťa, užíval si detstvo bez nejakých obmedzení. Problém prišiel zhruba dva mesiace po tom, čo mal malý štvrté narodeniny. Raz ráno, keď som ho bola tradične zobudiť do škôlky, som na plachte objavila mokrý fľak. Synček sa v noci pocikal!

Ako matka som sa, samozrejme, okamžite začala obávať, čo to môže znamenať. Manžel ma upokojoval, určite sa mu iba prisnil nejaký zlý sen. Sám syn si však na nič nepamätal - vraj spinkal celú noc ako zvyčajne. Keďže sa nasledujúce dni podobná vec neopakovala, nedalo sa manželovmu vysvetleniu tejto nečakanej nehody oponovať.

Pomočovanie je bežné

Dni začali ubiehať a na ranný zážitok sme čoskoro aj s mojím manželom zabudli. O necelý týždeň sa však situácia opakovala – synčeka som ráno našla pocikaného. Opäť si na nič z noci nepamätal. Hneď v ten deň som si sadla k internetu a skúšala som vypátrať, čo je dôvodom týchto „nehôd“.

Ako som ani nie po pár minútach zistila, nočná inkontinencia je celkom bežná vec pre detičky vo vývoji, vraj je po alergiách druhým najčastejším problémom, s ktorým rodičia bojujú. Keďže naša detská pediatrička je zároveň aj moja najlepšia kamarátka, rozhodla som sa zavolať jej, vysvetliť, čo sa deje a dohodnúť stretnutie aj so synčekom v ordinácií. Verila som jej na sto percent.

Kamarátka nám obom pomohla

Kamarátka – pediatrička sa naozaj snažila, veľmi podrobne mi vysvetlila príčiny detskej inkontinencie, za ktorou môže byť pomalší fyziologický vývoj a oneskorené dozrievanie regulačných mechanizmov v rámci močového ústrojenstva.

Dôvod mimovoľného úniku moču môže byť však aj iný. Problém spôsobuje i genetika či infekcia mechúra alebo močových ciest. Naplánovali sme spolu všetky potrebné vyšetrenia a odbery na zistenie príčiny. Kamarátka mi okrem toho vysvetlila, že v prvom rade musím zasiahnuť ja ako matka a zmeniť malému večerný režim.

Obmedziť pitie pred spaním, naučiť pravidelné vycikanie sa tesne pred uložením do postieľky a večierka každý deň v rovnakom čase. Ako ma upozornila, je potrebné byť chápavý a trpezlivý, k zmene nepríde hneď. U väčšiny detí však problém časom odznie sám.

Nový režim začínal fungovať

Prvým krokom bol úprimný rozhovor so zmäteným synčekom. Jemne som mu vysvetlila,  že to nie jeho v žiadnom prípade jeho chyba - aj jeho kamaráti v škôlke sa z času na čas doma v noci pocikávajú.

Postupne som začala meniť návyky syna. Príjem tekutín sme večer minimalizovali. Taktiež sme nastavili presný čas, kedy treba ísť do postieľky. Vždy som synčeka skontrolovala, či sa predtým skutočne aj vycikal.

Keďže nám bolo jasné, že problém neodstránime zo dňa na deň, museli sme prakticky vyriešiť ako ochrániť matrac či paplóny. Opäť mi poradila kamarátka, odporučila mi zaobstarať špeciálne plachty na posteľ, ktoré sajú vlhkosť a absorbujú nepríjemný zápach. Dokonca mi prezradila, že produkty  určené pre mimovoľný únik moču u detí je možné nechať si preplatiť zdravotnou poisťovňou.

Vytvorili sme si s malým špeciálny odmeňovací systém - ak sme prežili noc bez pocikania, bola pre neho prichystaná malá odmena a nálepka s úsmevom do vyrobeného kalendárika.

Druhý šok prišiel nečakane

Keď som si postupne začala myslieť, že sme s krpcom za vodou, prišiel druhý šok. Pri návšteve sestry a jej dvoch nezbedníkov som si všimla fľak na jeho nohaviciach. Ako je to možné? Oblievali sa decká medzi sebou alebo rozlial niekde vodu?

Zavolala som si syna k sebe a opýtala som sa ho, prečo má mokré nohavice. Jeho odpoveď ma prekvapila, ako sa priznal, len si cvrkol od smiechu, no potom sa to už nedalo zastaviť. Je možné, že všetky negatívne výsledky vyšetrení sú mylné? Ešte v teň večer som zavolala kamarátke pediatričke a s obavou som jej prezradila priebeh nedávneho incidentu.

Bála som sa, že so synčekom predsa zdravotne nie je niečo v poriadku, aj napriek predošlým nulovým zisteniam. Priznám sa, neviem, čo by som si bez nej a jej odborných rád v tejto situácii počala. Pomočovanie detí cez deň vraj nie je až tak bežné ako to nočné, no aj napriek tomu sa s tým ako detská lekárka stretáva pomerne často.

Opäť nové vyšetrenia

Zrejme môj syn potrebuje psychicky ešte viac podporiť a upevniť jeho sebavedomie. Odporučila tiež začať s tréningom zadržiavania moču. Objednala nás tiež k detskému urológovi.

Synovi som vysvetlila, že vyšetrenie je dôležité, aby sme zistili či náhodou nie je chorý. Moja nervozita sa však preniesla aj na neho a celý večer pred návštevou lekára preplakal.

Nakoniec sme vyšetrenie zvládli a výsledky potvrdili dohady mojej kamarátky. Môj drobec je fyzicky v poriadku - neplechu s mimovoľným únikom moču robí okrem pomalšieho vývoja s najväčšou pravdepodobnosťou jeho psychika a veľmi citlivé vnímanie toho, čo sa s ním v poslednom období deje.

Vyhrávame nad únikom moču

Ako sa mi neskôr sám priznal, raz sa dokonca pocikal aj v škôlke a ostatné deti sa mu smiali. Zatajil to dokonca aj pred vychovávateľkami. Bolo mi nesmierne ľúto, že musí prežívať pocity hanby v takom veku.

S manželom sme sa radili, ako čo najlepšie pomôcť malému. Návštevu psychologičky sme sa rozhodli odsunúť. Namiesto toho sme pozvali cez víkend moju kamarátku, ktorej prístup k deťom mi vždy imponoval. Dúfala som, že syn k nej bude pociťovať dôveru. Rozhovor prebiehal dobre, kamarátka by sa mohla určite živiť aj ako detská psychologička.

Na začiatku nášho boja som zaobstarala rôzne pomôcky, ako plienky či krémy. Verím však, že synček ich už čoskoro nebude vôbec potrebovať. Začali sme spoločne pracovať na tréningu. Keď sa mu chcelo cikať, povedala som mu, že počkáme ešte minútku, postupne sme tento čas dokázali natiahnuť až na 15 minút! Som na synčeka veľmi hrdá. Ako len mama môže byť.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou