Všetci chcú top figúru, ale nikto nechce makať

Bez práce nie sú doláče

Ak hľadáte zázračnú diétu, pri ktorej za jediný týždeň zhodíte rokmi akumulované nadbytočné kilogramy, mali by ste si uvedomiť, že nič také v skutočnosti neexistuje. Ak by to tak bolo, všetci by sme boli krásni, štíhli, s vyšportovanou postavou. Tú sa vám však nepodarí vypracovať len tak z večera do rána a, samozrejme, stojí určitú námahu, dávku sebazaprenia a disciplíny.

Slová sú to nepríjemné, no v konečnom dôsledku vás možno prekvapí, že to vôbec nemusí byť také strašidelné. Cesta za peknou postavou totiž nevedie cez drastické diéty, ale cez dostatočnú dávku vitamínov a živín, ktoré telu dodáte prostredníctvom zdravej vyváženej stravy spojenej s pravidelným pohybom.

Ak chcete zhodiť pár kíl, základom je konzumovať menej kalórií a viac ich spáliť. Ak sa však rozhodnete týrať svoje telo a pokúšať sa zhodiť priveľa v priebehu niekoľkých dní, uštedríte mu akurát tak nepríjemný šok spôsobený neprimeraným rozdielom medzi objemom stravy, ktorú ste konzumovali predtým a následne počas diéty. Toto, pre organizmus nepriaznivé správanie môže síce krátkodobo prispieť k zníženiu váhy, no v žiadnom prípade nevedie k zdravej a dlhodobo udržateľnej peknej postave.

Vitálne a príťažlivé telo je výsledkom zdravého životného štýlu. To znamená predovšetkým dve veci: po prvé – zdravo sa stravovať a po druhé – dostatočne sa hýbať.

Zdravá a vyvážená strava

Jesť zdravo vám pomôže oddialiť riziko chorôb a zároveň prispeje k celkovému zvýšeniu kvality života. Navyše, nevyžaduje si žiadne veľké úsilie. Stačí len vytrvalo dodržiavať pár jednoduchých a efektívnych stravovacích návykov. Takýmto spôsobom veľmi rýchlo zaznamenáte pozitívnu zmenu vo vašom zdraví, ako aj ubúdanie nadbytočnej váhy.

Dva poháre vody pred raňajkami

Dostatočná hydratácia je pre správne fungovanie ľudského tela nevyhnutná. Voda ho očisťuje, detoxikuje a navyše, vyvoláva dojem sýtosti. Ak vypijete dva poháre vody pred raňajkami, pomôžete tým tráviacemu systému pripraviť sa na nasledovné trávenie potravy a zrýchlite tým činnosť metabolizmu. Taktiež sa takto podporí vylučovanie toxínov, ktoré sa v tele cez noc nahromadili.

Ovocie predovšetkým počas doobedia

Kľúčom k zabráneniu priberania je konzumácia aspoň piatich kusov čerstvého ovocia alebo zeleniny denne. Nejde o žiadnu novinku a predsa sa na to zabúda. Zelenina a ovocie obsahujú vlákninu, vitamíny a minerály, ktoré hrajú neodmysliteľnú úlohu pri obrannom mechanizme organizmu a napríklad aj pri udržaní optimálneho krvného tlaku.

Okrem toho sú obe potraviny bohaté na antioxidanty, ktoré účinne bojujú proti voľným radikálom, zodpovedných za choroby ako je rakovina a tiež za starnutie. Pri konzumácii ovocia sa odporúča konzumácia v prvej polovici dňa, keďže obsahuje množstvo prírodného cukru. ktorý sa takto neukladá, naopak, do večera sa aktivitou organizmu spáli.

Malý snack medzi hlavnými chodmi

Niečo ľahké na zahryznutie počas dňa zabráni tomu, aby ste sa za stôl posadili s príliš veľkým hladom a dodá telu potrebnú energiu na správne fungovanie. Vhodným prostriedkom na rýchle zahnanie hladu môže byť malý celozrnný sendvič, hrsť orieškov či sušeného ovocia alebo proteínové tyčinky.

Dostatok vlákniny kombináciou viacerých potravín

Vláknina vyživuje, očisťuje a dodáva nášmu organizmu rovnováhu. Jej odporúčaná denná dávka je 30g a je takmer nemožné ju dosiahnuť konzumáciou len jedného druhu ovocia či zeleninového šalátu za deň. Preto je veľmi dôležitá kombinácia rôznych zdrojov vlákniny - cereálie, ovocie, zelenina, celozrnné cestoviny atď. Dostatočný prísun vlákniny zabráni tzv. "vlčiemu hladu" a navyše podporuje trávenie.

Ľahká večera

Počas spánku tráviaci systém pracuje pomalšie a spotreba energie je nižšia ako počas dňa. Večerať viac ako je potrebné môže viesť k tomu, že energia, ktorú má telo počas noci navyše, sa uloží vo forme tuku. Riziko priberania je teda vyššie. Najvhodnejším typom večere je vývar, zelenina, ryba či syr ochutený bylinkami.

Pravidelný fyzický pohyb

Najúčinnejšie cvičenia na zníženie telesnej hmotnosti sú aeróbne, ktoré pomáhajú spáliť viac kalórií a tým aj viac tuku. Sú charakterizované intenzívnou a konštantnou aktivitou v priebehu minimálne 20 minút. Nemusí ísť nevyhnutne o aerobik. Patrí sem napríklad aj tanec. Vo všeobecnosti aeróbne cvičenie precvičuje predovšetkým nohy, boky a zadok.

Medzi najefektívnejšie cvičenia na chudnutie ďalej patrí plávanie a bicyklovanie. Plávanie je veľmi účinné, pretože pri ňom pracujú všetky svaly tela. Úbytok na váhe závisí hlavne od intenzity, ktorou sa pláva. Pri bicyklovaní je dôležitá rýchlosť a záťaž, odporúčaný čas pre tento typ kardio cvičenia je 30 minút.

Čím ďalej tým viac sa svojej popularite teší beh a treba povedať, že oprávnene. Beh je excelentným prostriedkom na zníženie hmotnosti, ktorý si navyše vyžaduje len pár dobrých bežeckých topánok a vaše odhodlanie. Pre dosiahnutie želaného efektu sa odporúča bežať minimálne 30 minút.

Ďalším z extrémne nenáročných a účinných cvičení je švihadlo. Je ideálne pre nadobudnutie výdrže prakticky pre akýkoľvek typ športu ako napríklad tenis, futbal, lyžovanie či volejbal.

Ak patríte k tým, ktorí sa radšej potia vo fitku či telocvični, siahnite po odbornej rade osobného trénera, ktorý vám pomôže zostaviť individuálny plán cvikov s prihliadnutím na vaše fyzické možnosti. Tu je dôležité, aby ste to s cvičením nepreháňali a dali si realistické ciele. V prípade, že si za cieľ vytýčite zhodiť päť kíl za dva týždne a (logicky) sa vám to nepodarí, výsledkom  bude len stratená motivácia a nechuť pokračovať.

Rovnako dbajte aj na dostatočný oddych, ktorý je nevyhnutný pre rast svalovej hmoty. K tej prispieva už spomenutá zdravá a vyvážená strava bohatá hlavne na bielkoviny, avšak siahnuť môžete aj po výživových doplnkoch, ktorými si doplníte proteíny, vitamíny a minerály.

Pre vypracovanie a udržanie peknej a zdravej postavy je potrebné urobiť len niekoľko jednoduchých zmien v stravovaní a čo je najdôležitejšie – rozhýbať svoje telo. Nepotrebujete žiadne rátanie kalórií, drastické diéty či vynaloženie nadľudského množstva energie pri hodinách cvičenia. Kľúčovým miestom, kde musíte v prvom rade zamakať je vaša myseľ – tam sa rodí vaše odhodlanie a vytrvalosť. Na druhej strane, pomôcť dokážu kvalitné spaľovače tuku.

Výsledkom je top figúra a dosiahnutie optimálnej váhy. Tá je garanciou lepšej kvality života, ustálenej hodnoty krvného tlaku, prevenciou pred cukrovkou a, v neposlednom rade, vedie k vyššiemu sebavedomiu a celkovému pozitívnemu nastaveniu mysle. Preto sa oplatí zmeniť všetky staré návyky a nahradiť ich novými, ktoré vám v kombinácii s vytrvalosťou pomôžu dosiahnuť figúru, po akej túžite.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou