Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou

Vandali sú hajzli

Zaparkujete večer auto na sídlisku a keď sa ráno ponáhľate do práce, zistíte, že je celé obehnuté kľúčom. Alebo ešte čosi horšie, máte odrazené spätné zrkadlo alebo prepichnuté pneumatiky. Aj také môžu byť počiny vandalov, ktorí sa vybúria na vašom aute. Premýšľali ste nad poistením proti vandalizmu?

Na poškodenie laku, prepichnuté pneumatiky alebo poškriabaný lak sa totiž klasické PZP nevzťahuje. Škody vám poisťovňa preplatí len vtedy, ak máte poistenie proti vandalizmu, ktoré sa vzťahuje na škody spôsobené neznámym páchateľom.

Moja známa mi prednedávnom rozhorčene vyrozprávala svoju osobnú skúsenosť s vandalizmom. Odišla na víkend na chalupu k jazeru, kde má malebnú predzáhradku so živým plotom asi do výšky 1,5 metra. Auto tam vždy zaparkuje "do zelenej garáže", ako ona tomu rada hovorí, a kedže jej kuchyňa má výhľad do ulice a vidí priamo na auto, ani jej nenapadlo stresovať sa nejakými vandalmi.

"Áno, v dedine je mladých výrastkov požehnane, ale lietajú na autách a púšťajú si hlasnú hudbu, v noci chodia do krčmy do vedľajšej dediny a celé leto sú strčení na jazere za dedinou," vždy hovorieva kamarátka, ktorá všetkých mládencov a vymaľované dedinské slečny pozná. Ani vo sne by jej nenapadlo, že sa stane obeťou ich večierkového vyčíňania.

Pri poslednej návšteve zaparkovala auto v predzáhradke, na predné sklo umiestnila odrazovú clonu, zatvorila všetky okná a auto dobre zamkla. Spokojná, že v malebnej dedine na strednom Slovensku sú len samí dobrí ľudia, išla spať. Hneď nasledujúce ráno, prvé od jej príchodu, sa zobudila a keď si po raňajkách na terase chcela odbehnúť do mesta za kamarátkou, našla si prepichnutú pneumatiku na pravom zadnom kolese. Miesto kávičky s kamarátkou tak pol dňa riešila s poisťovňou zabezpečenie opravy.

Tučný program.

"Zavolala som na asistenčnú službu, že čo mám robiť. A rovno som im povedala, že ja si žiadnu pneumatiku vymeniť neviem. Veď som stará baba, by som sa pri tom ešte dolámala," rozhadzovala pri rozprávaní rukami a ukazovala pritom na seba. Má jemne po šesťdesiatke a síce som mladšia o celú generáciu, ani ja by som koleso na aute nevymenila.

Poisťovňa jej vtedy poradila, ako má postupovať a priamo jej vyslala technika, ktorý jej pneumatiku vymenil a nechal aj číslo na najbližší servis. Stačilo, že má havarijné poistenie, ktorého súčasťou je aj poistenie proti vandalizmu. Táto ich poistka sa totiž vzťahuje na škody spôsobené neznámym páchateľom. Síce Gitka tak trochu tušila, že vnuk suseda z bočnej ulice by v tom mohol mať prsty, na detektíva sa hrať radšej nechcela.

V prípade, že máte poistenie proti vandalizmu, nemusíte sa starať prakticky o nič. Rozhodne si totiž nemusíte lámať hlavu nad zaplatením škody. Opravy, servis, prípadný odťah a iné úkony spojené s opravou vozidla na seba preberá poisťovňa, v ktorej máte poistenie proti vandalizmu zabezpečené.

Dnes už existuje mnoho spôsobov, ako rýchlo a ľahko vybaviť poistenie na auto. Online alebo telefonicky vybavíte pripoistenie vozidla, krátkodobé poistenie a prostredníctvom internetu si viete porovnať výhody jednotlivých poistení a spočítať si, čo vás ktorá poistka vyjde.

Keď sme sa potom pozerali spolu na zmluvu sme zistili, že krytého je toho v rámci poistenia prekvapivo celkom dosť:

  • rozbité sklo na automobile,
  • odtrhnutá anténa,
  • rozbité spätné zrkadlo,
  • poškriabaný lak,
  • prepichnuté alebo vypustené pneumatiky na vozidle,
  • preliačená karoséria,
  • poškodenie laku riedidlom, sprejom alebo kľúčom,
  • a dokonca aj podpálenie auta.

Aj tak mi to teraz vychádza ozaj tak, že najúčinnejším spôsobom, ako sa brániť proti tým hajzlom vandalom, je parkovanie v uzatvorených, súkromných garážach. Ak to nie je garáž v rodinnom dome, bývajú súkromné parkovacie státia často monitorované bezpečnostnou kamerou, dokonca niekedy aj strážnikom.

Ak však nemáte také šťastie a možnosť nechať svojho štvorkolesového miláčika prenocovať niekde v súkromí, odporúčam nasledovné:

  1. Zaparkujte auto na osvetlenom mieste.
  2. Najlepšie je parkovanie pod dozorom priemyselných alebo bezpečnostných kamier.
  3. Odporúča sa parkovanie na rušnom mieste, kde vandali nemajú dostatok času na poškodenie vášho vozidla.

A keď už sa niečo podobné stane, riešiť opravu auta je vždy nepríjemná udalosť. Vyžaduje to veľa času, nervov a, hlavne, finančných prostriedkov, keď chcete mať auto v stopercentom stave. Poistenie proti vandalizmu nie je vždy súčasťou havarijného poistenia, dá sa vybaviť aj samostatne. Jednoducho odporúčam prevenciu miesto plaču nad rozliatym mliekom.

Som živým dôkazom toho, že nie sme tak bohatí, aby sme kupovali lacné veci. A v prípade poistenia auta a väčších výdavkov to platí asi dvojnásobne. Niekedy len poškodenie laku stojí stovky euro a väčšiu škodu v podobe nutnosti prelakovania celej karosérie alebo nebodaj podpáleného a zničeného auta si radšej ani nepredstavujte.

Komentáre

  1. Pred nedávnom som mal na aute prepichnuté pneumatiky .. Okamžite som volal do poistovne, a ti ma len vysmiali, že taketo veci oni neriešia..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. My sa proti vandalom bránime tak, že máme v aute nainštalovaný alarm a k jeho odomykanie používame kalsický kľúč , takže si myslím, že máme auto zabezpečené dostatočne. Ani neviem, čo viac by sme si do neho mohli kúpiť.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex