Strašiak menom sivý zákal: Rozmazané videnie je u mňa už minulosť

Strašiak menom sivý zákal

Šedý zákal je medzi mužmi i ženami v staršom veku celkom bežná vec. Žiaľ, sama som sa o tom presvedčila. Mala som však obrovské šťastie na ľudí v mojom okolí - od očného chirurga cez manžela, až po moju milovanú dcéru, ktorá mi svojou tvrdohlavosťou zachránila zrak.

Oslava mojich narodenín prebehla na jednotku. Rodina sa bavila, jedlo chutilo skvelo, počasie nám tiež vyšlo v ústrety. Aj napriek výbornej nálady som sa pristihla, že musím počas oslavy ostriť zrak, keďže som videla akoby rozmazane.

Mala som toho v rámci príprav a plánovania rodinnej oslavy veľa. Bolo mi jasné, že ide o bežnú únavu, vyčerpanosť očí a celého organizmu. Ako som predpokladala, o pár dní som si na rozmazané a zahmlené videnie už ani nespomenula.

Nebola to náhoda 

Asi o mesiac neskôr som začala mať problémy s videním do diaľky. V istých momentoch som videla rozmazane a hmlisto, čoskoro sa k tomu pridružila aj citlivosť očí na svetlo. Poznáte to, v začiatkoch si sami pred sebou vymýšľate veľké množstvo výhovoriek, len aby ste nemuseli čeliť blížiacemu sa problému. To isté som robila aj ja. Predsa len, nejedná sa o akútne príznaky mŕtvice.

Nahovárala som si, že za mojím zhoršeným videním sa skrýva určite iba únava a prepracovanosť. Zamestnanie bolo posledné týždne a mesiace veľmi náročné, muselo sa to na mne a mojom zdraví nejakým spôsobom podpísať.

Incident za volantom rozhodol 

Mám dve krásne netere a práve nešťastný incident s nimi ma presvedčil, že problémy, ktoré ma posledné mesiace trápia, musím začať riešiť. A čo sa vlastne stalo?

Zobrala som si z práce dovolenku, aby sa všetky naše dievčatá mohli spolu hrať a prázdninovať. Na posledný deň sme si naplánovali výlet autom do blízkeho salaša. Zrak ma však zradil v tej najhoršej chvíli a od zrážky so stĺpom nás delili naozaj iba centimetre. V tom momente som si uvedomila, že problém musím okamžite riešiť!

Dcéra ma prehovorila

S pravdou von som vyšla pred manželom ešte v ten deň, najbližším som sa zdôverila v zápätí. No k návšteve odborníka som sa nevedela odhodlať. Moje skúsenosti s očným lekárom v okresnom meste neboli najlepšie. Raz darmo, vlastná rodina vás pozná. O pár dní mi volal manžel, že si mám pobaliť veci. Smer chirurgia oka Bratislava. Vystrašila som sa.

Očná klinika v Bratislave

Už úplne prvé stretnutie s očným lekárom bolo pre mňa prekvapením. Tak ochotný a profesionálny prístup som nezažila už roky. Podstúpila som komplexné vyšetrenie zrakovej ostrosti, výšky vnútroočného tlaku a kontrolu očného pozadia. Prekvapenie, ale už menej príjemné, prišlo napokon aj vo forme diagnózy. Trpela som totiž sivým zákalom.

Doktor mi veľmi starostlivo vysvetlil, čo je zač ten “šedý zákal”, príznaky ako rozmazané videnie, či citlivosť na svetlo, mi konečne začali dávať zmysel. A dôvod vzniku? V mnohých prípadoch postačuje vek a genetika.

Prognóza bola neúprosná

Doma som samozrejme “gúglila” “šedý zákal príznaky” a čítala si všetko dostupné, čo na túto tému existuje. Doktorova prognóza totiž znela jasne - buď podstúpim operáciu očí, alebo budem čoskoro bojovať so slepotou. Žiadne mastičky, kvapky mi vraj v tejto fáze ochorenia nepomôžu.

Cítila som sa hrozne. Ani lekárove vysvetlenie, že sivým zákalom, teda kataraktou, trpia nielen v staršom veku tisícky ľudí, mi v prvých okamihoch vôbec nepomohlo. Čo ak si nebudem môcť dovoliť zákrok? Čo ak sa niečo pri operácií nepodarí a ja oslepnem úplne?

Operačný zákrok sme spolu s očným lekárom naplánovali na najbližší možný termín. A cena zaň bola pre mňa obrovským šokom. Celá operácia je vraj hradená zo zdravotného poistenia, čiže odstránenie zákalu v klinike ma nebude stáť ani cent!

Operácia sivého zákalu trvala 15 minút

Pred samotnou operáciou som u lekára podstúpila ešte jedno vyšetrenie. Podľa pokynov som si musela týždeň pred zákrokom kvapkať špeciálne kvapky do oboch očí a v neposlednom rade som nesmela zanedbať prísun omega-3 mastných kyselín.

Stále som sa však s blížiacim sa dňom operácie bála čoraz viac a viac. Nakoniec ma upokojil manžel, ktorý sa rozhodol cestovať na zákrok do Bratislavy so mnou. Opäť som sa presvedčila, že občas sa viem mýliť a poriadne. Dôvod na strach a obavy totiž nebol žiaden.

Zákrok netrval viac ako 15 minút, pričom vďaka lokálnej anestézii som bolesť nepocítila ani raz. Celková dĺžka pobytu na očnej klinike v samotný deň operácie netrvala dlhšie ako dve hodiny. Domov som odišla síce v sprievode manžela, ale po vlastných.

Na problémy si už ani nespomeniem

Som už pár mesiacov po operácií a tým stresom sa dnes už iba smejem. Často prejde celý deň a ja si na zákrok či voperovaný implantát ani nespomeniem.

Až teraz si uvedomujem, ako veľmi som riskovala svoje vlastné zdravie a zrak. A pritom moderná medicína nám uľahčuje život každý deň. Vrelo odporúčam.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou